Nieuws van de gemeente Land van Cuijk

In deze web-rubriek brengt de gemeente Land van Cuijk nieuws over diverse actuele ontwikkelingen in de wijk. Daarnaast wordt u door de gemeente ook regelmatig geïnformeerd via het wijkblad ‘Kijk op de wijk’, bewonersbrieven, informatiebijeenkomsten et cetera.


NLdoet 

Handen uit de mouwen voor het tuinplan bij Verdeliet

Ben jij een enthousiaste klusser? Of heb jij groene vingers? Misschien heb je deze eigenlijk beiden niet, maar wil je wel graag eens 'proeven' aan vrijwilligerswerk in een groene omgeving? Of ben je (stiekem) nieuwsgierig naar Verdeliet en wat wij allemaal doen in onze tuin? Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie: NLdoet. NLdoet zet de vrijwilliger en vrijwilligerswerk in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlands om een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren wat ertoe doen als vrijwilliger met je doet. 

Verdeliet wordt als vereniging geheel geleidt door vrijwilligers. Zo'n mooie dag waarbij de vrijwilliger en het vrijwilligerswerk centraal staat, mogen en willen we dan ook niet zo maar voorbij laten gaan. Op zaterdag 11 maart stellen wij bij Verdeliet onze tuin open voor NLdoet van 09.30 - 16.30 uur, om gezamelijk onze handen uit de mouwen te steken voor het tuinplan 2023. 

Graag beleven wij samen met jou een hele mooie dag tijdens NLdoet 2023. Het motto van Verdeliet is niet voor niks: Doen, Delen en Beleven. Ook dit staat op zaterdag de 11e van maart centraal. 

In het tuinplan dat wij vanuit Verdeliet voor deze dag voor jou hebben gepland staan verschillende werkzaamheden waar jij jouw handen uit de mouwen kan steken. Deze werkzaamheden kan je zelf of in groepsverband uitvoeren, dit is helemaal aan jou. Aan het einde van de dag, lopen we graag gezamenlijk door de tuin heen van Verdeliet om als groep het werk te bekijken dat deze mooie dag door iedereen is verzet. Om zo van elkaars werk te genieten. Wij hopen op een hele mooie dag, de 11e van maart! 

We hebben voor NLdoet de volgende leuke werkzaamheden voor jou klaarstaan:

Bij Verdeliet wordt op het moment een labyrint aangelegd. Vrijwillige medewerkers hebben het afgelopen jaar hele mooie, mozaïeken stenen gemaakt. Het labyrint zal uit deze stenen bestaan, welke nog gelegd moeten gaan worden. Dit labyrint willen wij op 11 maart dan ook graag met jou verder aanleggen. 

Mocht je het aanleggen van een labyrint niet zo aantrekkelijk vinden, hebben we bij Verdeliet nog overige activiteiten tijdens NLdoet op deze zaterdag, de 11e van maart, die je misschien wel leuker vindt om te doen:

  • Insectenhotels opknappen
  • Vogelhuisjes schoonmaken en ophangen
  • Egelhuisjes maken
  • Zaden uitzoeken en zadenzakjes knutselen
  • Kaarsen maken van oud kaarsvet
  • Een nieuwe outfit maken voor onze vogelverschrikker in de moestuin, met behulp van de naaimachine (deze is aanwezig bij Verdeliet) 

Daarnaast hebben we voor deze zaterdag ook nog diverse tuinwerkzaamheden: als opknappen van de bloemenborders rondom de vijver, het schoonmaken van het terras in de belevingstuin en de kruidentuin. En uiteraard mag er tussen deze werkzaamheden niet ontbreken: het klaarmaken van de bedden voor het nieuwe tuinseizoen. 

Wij, bij Verdeliet, hebben er nu al zin om om jou te mogen verwelkomen. Hopelijk hebben we jou enigszins nieuwsgierig gemaakt. Wij zien jou graag op zaterdag 11 maart! Neem gerust je partner, je kinderen, vrienden of de buurvrouw en/of buurman mee. Aanmelden doe je op www.nldoet.nl 

Tot zaterdag 11 maart!? 
Groene groet vanuit alle vrijwilligers van Verdeliet. 

 

Bedankt alvast voor het plaatsen van ons evenement op de agenda van jullie website. 

Groene groeten,

Brenda van der Greft
PR & Marketing
Wereldtuin Verdeliet

 

| Wereldtuin Verdeliet | Toermalijnlaan 40 | 5431 ZK Cuijk | 06-24681850 | pr@verdeliet.nl  |


Gezonde Buurten
Het landelijke project Gezonde Buurten is een initiatief van het ministerie van VWS. In Nederland worden in totaal twaalf Gezonde buurten gecreëerd, in acht gemeenten. Twee van deze Gezonde Buurten worden in de gemeente Cuijk gerealiseerd; in de wijken Padbroek en de Valuwe. In een Gezonde Buurt draait het om de bewoners en om de drie thema’s ‘Spelen/Bewegen’, ‘Ontmoeten’ en ‘Natuur’. We willen graag dat bewoners gezond en gelukkig opgroeien en leven in hun eigen buurt. De drie thema’s kunnen daar een goede bijdrage aan leveren. Er moet voldoende uitdagende ruimte zijn voor kinderen om te spelen en volwassenen worden ook uitgenodigd om te bewegen. In een gezonde buurt is voldoende ruimte voor natuur, zodat mens en dier zich hier prettig voelen. Daarnaast zorgt een actieve buurtgemeenschap ervoor dat mensen elkaar ontmoeten en samen werken aan het ‘beter’ maken van hun eigen buurt.
In elke Gezonde Buurt ontwerpt en realiseert de gemeente goedbezochte buurtplekken waar spelen, ontmoeten en natuur samengaan. In de Valuwe loopt het project in twee delen: het toekomstige park fase 3 en 4 en op basisschool De Regenboog. De bewoners (kinderen en volwassenen) hebben meegedacht over het ontwerp van het park in fase 3 en 4. Een park gaat tenslotte pas echt leven als de mensen er graag en veel komen, als er activiteiten zijn waar mensen aan mee kunnen doen en als mensen elkaar ontmoeten op informele wijze in het park. Daarvoor is het nodig dat men elkaar kent of leert kennen. Daarom organiseren we vanuit het project Gezonde Buurten ook een aantal activiteiten in het jaar. Deze activiteiten worden bedacht én georganiseerd door de bewoners, met ondersteuning vanuit de gemeente, Sociom, IVN en Jantje Beton.
In 2019 zijn vanuit dit project verschillende activiteiten in de Valuwe georganiseerd: Kick off Gezonde Buurten met een presentatie van het parkontwerp; (paas)eieren schilderen in Mfa De Valuwe met zo’n 80 kinderen; een wijk-picknick in het toekomstige park met zo’n 100 buurtbewoners; kinderen hebben vogelhuisjes gemaakt/versierd en voedermandjes gevlochten voor het park (deze worden in december opgehangen in het park, zodat de vogels een fijne plek hebben in de winter).


Bij basisschool De Regenboog hebben kinderen nagedacht over het ontwerp van het speelplein en de omliggende openbare ruimte. Dit speelterrein wordt in de komende periode opnieuw ingericht. Omdat het speelterrein deels openbare ruimte is zien we graag dat kinderen er ook na schooltijd gebruik van maken. Op die manier krijgen ze meer beweging en spelen ze met buurtgenootjes in een groene omgeving. Ook op basisschool De Regenboog zullen we dit schooljaar een aantal activiteiten organiseren, zodat het een levendig speelterrein wordt met betrokkenheid van kinderen én volwassenen

Wereldtuin Verdeliet

De Wereldtuin Verdeliet is een ecologische voedsel - en ontmoetingstuin, die bewustwording stimuleert door het doorgeven van over natuur en gezondheid. Hierbij kunt u denken aan ecologisch (moes)tuinieren, omgaan met de bodem, planten, bloemen en bijen. Verdeliet organiseert schoolactiviteiten voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs en geeft lezingen, cursussen en workshops. In mei is de Voedselapotheek bij Verdeliet gestart, als onderdeel van het wijkproject ‘Samen eten & ontmoeten’. Het proefproject richt zich op de betekenis en effecten van gezond eten voor je gezondheid! Vanuit het streven naar duurzaamheid wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tweedehands materialen en hergebruik van middelen.

 

Wereldtuin Verdeliet wil vrijwilligers met een bepaalde kwetsbaarheid meer zelfredzaam maken en hun netwerk dusdanig versterken dat de afhankelijkheid van zorg en ondersteuning afneemt of – indien mogelijk – verdwijnt. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die willen werken/verblijven in een groene omgeving om daarmee te voorkomen dat dagbesteding met een indicatie nodig is. Of het gaat om mensen die toe zijn aan een volgende stap door het doen van vrijwilligerswerk (als onderdeel van de dagbesteding) of mensen die een re-integratietraject volgen, nieuwkomer zijn en/of zich eenzaam voelen. Hiervoor wordt – nog meer dan voorheen – intensiever de samenwerking aangegaan met gemeenten, aanbieders van dagbesteding en andere organisaties. Een voorbeeld hiervan is de toekomstige samenwerking met Sociom om mensen met een verstandelijke beperking als vrijwilliger in te gaan zetten bij Verdeliet.

Beheer en onderhoud
Het groenonderhoud in de wijk de Valuwe wordt de komende jaren verzorgd door medewerkers van de IBN. Hiervoor is een vierjarige overeenkomst gesloten. Ook het maaiwerk is opnieuw aanbesteed en het afgelopen seizoen uitgevoerd door het bedrijf Engelen Groen uit Uden. De uitvoering is goed verlopen en de overeenkomst met dit bedrijf loopt nu nog drie jaren.

Herontwikkeling woningbouw Robijnlaan en Mgr. Zwijssenstraat

Voor beide projecten zijn bewonersbijeenkomsten gehouden in september. De uitkomsten van deze omgevingsdialogen worden nu nader bekeken en afgewogen. Het college van burgemeester en wethouders wil in het eerste kwartaal van 2020 een of meerdere voorkeursmodellen per locatie voorleggen aan de gemeenteraad.

 

Bouw 11 woningen Region Vastgoedontwikkeling

De gemeente en ontwikkelaar Region Vastgoedontwikkeling zijn in overleg om te komen tot een (definitieve) koopovereenkomst. Het gaat hierbij om de bouw van elf grondgebonden woningen in het betaalbare segment die zullen verrijzen aan de Goudenrijderstede en De Valuwsedijk. De bouw van deze elf woningen maakt deel uit van een fasegewijze revitalisering van de Valuwe.

 

Woningbouw Goudenrijderstede
P & R Projectontwikkeling B.V. heeft bij de gemeente een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het nieuwbouwplan ‘De Gouden Rijder’. Het plan omvat vier levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen, gelegen aan de Goudenrijderstede. Het betreft de laatste woningen van fase 1 van de Revitalisering. Woningcorporatie Mooiland heeft deze bouwlocatie verkocht aan een commerciële ontwikkelaar/bouwer. De vergunningaanvraag is op dit moment in behandeling bij de gemeente