30 juni 2017 - Vleermuisonderzoekers op pad in het donker

- Bericht van Woningcorporatie Mooiland-

Experts op het gebied van vleermuizen doen de komende tijd in de wijkdelen 2,3,4, en 5 onderzoek bij huurwoningen van woningcorporatie Mooiland. We zijn namelijk niet alleen begaan met de leefwereld van onze huurders, maar ook met de leefomgeving van de wettelijk beschermde diersoorten die in en rond onze woningen leven. Aangezien vleermuizen alleen ’s nachts actief zijn, gaan de experts ook in het donker op pad. U hoeft dus niet vreemd op te kijken als u een van hen tegen komt.

Woningcorporatie Mooiland beheert ruim 26.000 sociale huurwoningen in heel Nederland. We zijn we altijd wel ergens bezig met grote onderhouds- en renovatiewerkzaamheden in en rond onze woningen. We zijn dan wettelijk verplicht om rekening te houden met eventuele beschermde dieren.

Diersoorten
Momenteel laten we (voor het eerst?) een grootschalig onderzoek uitvoeren op welke plekken en bij welke woningen zich beschermde diersoorten ophouden. Het gaat dan niet alleen om vleermuizen, maar ook om gierzwaluwen en huismussen. Want ja, ook huismussen zijn een beschermde soort.

Herkenbare onderzoekers
Deskundigen van BRO en Loo Plan voeren het onderzoek voor ons uit. Zij zijn te herkennen aan reflecterende hesjes met daarop de bedrijfsnaam of de term ’ecologisch onderzoek’. Voor de vleermuizen en gierzwaluwen vindt het onderzoek voornamelijk plaats in het donker of tijdens de ochtendschemering. De onderzoekers lopen dan mogelijk ook in uw woonwijk rond.

Vervangende verblijfplaatsen
Het onderzoek moet duidelijk maken welke maatregelen nodig zijn voorafgaande aan onderhoud of renovatie. Als er sprake is van een beschermde diersoort, zorgen we eerst voor vervangende verblijfplaatsen.