8 mei 2017 - Overlijden Marius van den Elzen

Tot ons groot verdriet willen wij jullie mededelen dat op 5 mei jl Marius van den Elzen is overleden. Marius was tot  24 oktober 2013 projectleider ‘Revitalisering’ van de wijk De Valuwe.
 
Hier ging een hele loopbaan in De Valuwe aan vooraf. In 1996 begon hij als voorzitter van Belangengroep Cuijk-Noord en later de wijkraad De Valuwe. Vanuit die functie werd hij in september 2004 projectleider Revitalisering De Valuwe. Vanaf het begin heeft Marius gezegd: ik wil iets anders dan een “gewone wijkraad”. Het moet vernieuwend zijn, er moet iets gebeuren mét en dóór de wijkbewoners en het mag geen klachtenbureau worden.
 
De revitalisering van de Valuwe is in 1997 begonnen met het opnieuw inrichten van het speelveld bij basisschool De Regenboog: wat een onooglijk hondenpoep/voetbalveld was, werd samen met de buurtbewoners en de wijkraad een aantrekkelijk speelterrein. Vanaf dat moment heeft Marius zich sterk gemaakt voor de sociale kant van de Valuwe. Als projectleider is Marius de kartrekker vanverschillende sociale werkgroepen en projecten.
 
Belangrijk onderdeel van het project revitalisering de Valuwe was het herontdekken van de eigen kracht en mogelijkheden van de wijkbewoners. Marius zocht naar manieren om dat te bewerkstelligen en vond er vier; het klavertje vier, te weten; buurtbudgetten, buurtbemiddeling, Eigen Kracht en Wijktoneel. De combinatie van deze 4 projecten werd het klavertje vier genoemd en eindigde in 2009 bij de laatste 10 genomineerden voor een appeltje van oranje. In 2010 won het Wijktoneel met het stuk “Weg van mijn wijk”, wat zich in een van de te slopen flats afspeelde, de cultuurprijs Cuijk.
 
In 2013 heeft Marius zijn taken als projectleider Revitalisering neergelegd, en kreeg hij van de wijk en de gemeente Cuijk samen  als dank voor zijn inzet zijn eigen filosofenpad aan de Galberg. Hij legde in 2013 weliswaar zijn officiële taken neer, maar zijn thuis en hart bleven in de Valuwe. Afgelopen Koningsdag was hij nog actief om zijn “Marius’filosofenpadtoe te lichten.
 
Marius heeft met zijn kwaliteiten om iedereen te verbinden veel betekend voor onze wijk. We gaan zijn inspirerende persoonlijkheid ontzettend missen.