13 juni 2013 - Sloop flats kijkkanon WijkTV De Valuwe

WijkTV de Valuwe viert het vijfjarig lustrum en overlegt zeer goede kijkcijfers. Naar de ruim honderdvijftig filmpjes werd er tot nu toe 83.000 maal gekeken. Kijkkanon is absoluut de sloop van de flats in het centrum van de wijk met 14.000 nieuwsgierige kijkers. Het bijzondere aan WijkTV de Valuwe is dat de beelden niet te zien zijn op televisie maar via de website van de wijk. Cuijks Weekblad liep een ochtend mee ‘op de set’.

Sociale leven
“Het doel van ons is om het sociale leven in de Valuwe te laten zien. Geen drama’s of nieuws waar we bovenop gaan zitten. Maar gewoon wat houdt wijkbewoners op een positieve manier bezig”, aldus interviewster Ellie Strik. Samen met cameraploegleden Harrie Strik en Piet Vermeulen trekt zij deze morgen naar basisschool het Startblok om opnames te maken van een sponsorloop. “We filmen regelmatig activiteiten. Daarvoor kiezen we zelf de items of we worden benaderd door scholen of wijkraad. Sinds kort hebben we uit het Buurtbudget een draadloze microfoon aangeschaft.”

Ongeremd
De twee mannen laten de camera’s snorren om de rondrennende scholieren van groep 5 en 6 zo goed mogelijk in beeld te krijgen. “Het interviewen van kinderen is toch wel het leukste. Ze zijn spontaan en ongeremd. Willen ook altijd wel graag in beeld”, weet Ellie Strik. Even heeft cameraman Vermeulen rust om dit beamen: “Met scholieren en jeugd krijg je mooie beelden.“

Monteren
Vermeulen doet dit werk al sinds 1980. “In het begin met 8mm film, later met video. De meeste tijd gaat zitten in het monteren. Van drie tot vier uur filmopnames maak ik een filmpje van tien tot vijftien minuten. Langer niet want anders kijken de mensen niet meer.” En weg is hij weer. De sponsorloop nadert zijn einde. De slotronde en de finish moeten op beeld worden vastgelegd.

Reportages
Tijd ook voor aflossing van de wacht om collega cameraman Harrie Strik even te laten pauzeren. “Ik fotografeer al vanaf mijn 15e en filmen is een mooie hobby.” Strik is meer de man van de reportages. Maakt vaak opnames van een bouwproces. “Vele uren, dagen heb ik besteed aan de opknap van het kerkplein. De start gefilmd, daarna de werkzaamheden en de voltooiing. Kijkers kunnen zo de hele ontwikkeling volgen. Met de nieuwe blokhut hier in de wijk is dat ook zo gegaan. Eerst zoek ik uit waar ze vandaan komen en maak er een filmpje. Daarna de nieuwbouw en de opening.”

Vermoeide lopers
Dan is er geen tijd meer om te kletsen. Het werk, de hobby roept. De camera’s moeten lopen en de interviewster gaat voorbij de finishlijn op zoek naar vermoeide lopers. Hijgend vertelt de schooljeugd spontaan hun ervaringen. En dat ze er trots op zijn veel geld bij elkaar te hebben gerend om een reisje te maken naar de Neeltje Jans. In een uur tijd is weer prachtige tv gemaakt.
 

Bron: Cuijks weekblad 12-06-2013 originele artikel.